Bayproje İSTANBUL Toplantısı (30 Nisan 2011)
İleri Sürülen İlginç Fikir ve Öneriler
1. Bayburt’ta doğaya ve tarihi dokuya uygun bir şehirleşme gerektiği, bu konuda titizlik için, yöntem geliştirilmesi zorunluluğundan söz edildi. (A.Ç)
2. Böyle bir proje ile Bayburt’a ne kadar katkı sunulabileceği? sorgulandı,Geçmişte Bayburt’un tanınan büyük bir ilçe iken, bu gün pek sözü edilmeyen bir İL
haline gelmesinin nedenleri ve tedbirler üzerinde çalışılması gerektiği belirtildi.(A.K.K)
3. Bayburt’un sırrının kültürel değerleri olduğu, dolayısı ile bu değerlere sahip çıkarak, yeni nesillere doğru biçimde aktarılmasının üstünde duruldu. (A.K.K)
4. Şehir mimarisi ve tarihi doku açısından yanlış uygulamaların, bir şekilde düzeltilmesi için çalışma başlatılması görüşü ileri sürüldü. (K.Y)
5. Modern şehir için, otelcilik ve lokantacılık sektörünün gelişmiş olmasının zorunluluğu, dolayısı ile bu konu üstünde özellikle durulması önerildi.(K.Y)
6. Bayburt Üniversitesinde Bayburt ile ilgili Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinden üç tanesine ( Bayproje yönetimi tarafından oluşturulacak esaslar çerçevesinde) teşvik ödülü verilmesi konusunda bir değerli hemşerimizden söz alındı. (K.Y)
7. Yine, Bayburt Üniversitesinin üç fakültesinden ilk üç dereceye girerek mezun olan gençler arasından seçilmek üzere, üç mezuna iş verme sözü alındı. (K.Y)
8. Bayproje sunumunun Bayburtluların yoğun olduğu şehirlerde tekrarlanması, bu meyanda Adapazarı’nda bir toplantı düzenlenebileceği belirtildi.(L.Sa)
9. Bayburt sınırları içinde, Çoruh üzerinde birkaç enerji santrali kurulması konusunda, bu konunun uzmanı olan bir ilim adamı hemşerimiz, proje çalışmaları yapacağını ifade etti.(L.Sa)
10. Sunumda belirtilen, yaklaşık 500.000 Bayburtlu tahmini az bulundu, bu rakamın 900.000 seviyelerinde olabileceği belirtildi.(L.S)
11. Bayproje’nin gençlere dönük olması ve gençlerle ilgilenmesi gerektiği ifade edildi.(Ö.T)
12. İstanbul’da yaşayan Bayburtlu gençlerde suç oranının artış gösterdiği, tedbir alınması gerektiği belirtildi.(Ö.T) (Bu konu ile ilgili bir uzman gurubu oluşturularak raporlanması rica edildi)
13. Bayproje sunumunun iyi hazırlanmış bir çalışma olduğu, ancak hedeflenen sonuçların elde edilmesi için, sağlam finans kaynakları ve iyi kadrolar gerektiği ifade edildi.(N.B)
14. İstanbul toplantısı için mevcut iştirakin çok az olduğu, dolayısı ile İstanbul’da ikinci bir toplantı yapılması önerildi.(N.B)
15. Bayburtluların tutumu ve derneklerin durumu ile ilgili tespitler dile getirildi. Bayburt derneklerinin ilişkileri üzerinde de çalışılması gerektiğinden söz edildi. 1931 de kurulan ilk Bayburt Derneği zamanındaki birlik ortamının temin edilmesi gerektiği üzerinde duruldu.(M.D)
16. Bayburt’un demiryolu ile denize kavuşturulmasının çok önemli olduğu, bu konu üstünde ısrarla durulması gerektiği belirtildi.(M.Z)
17. Bayburt için, İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin bazı iş araçlarından yararlanılabileceğinden bahsedildi.(M.Z)
18. Bayburtluların Bayburt için yapılanlara duyarlı olmaları gerektiği ve inisiyatif grubu oluşturularak, zamanında gerekli ikaz ve önerilerin belirtilmesi gerektiği konusu üstünde duruldu. (Y.A)
19. Bayproje girişiminin çok isabetli olduğu, ancak siyasi ve bürokratik engellerin aşılamayacağı ifade edildi. (Y.A)
20. Bayburt’ta eski şehrin muhafaza edilmesi ve yeni şehir planlaması yapılması gerektiği belirtildi. (Y.A)
21. Bayburt’ta taş işçiliği ve ahşap işçiliği ile restorasyonunun geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. (Y.A)
22. Bayproje hareketinin oluşturacağı fikir ve projelere kaynak bulmanın zor olmayacağı çünkü “Proje varsa kaynağın da var” olacağı ifade edilerek, çalışmalara hızla devam edilmesi önerildi. (O.K)
23. Sonuç olarak; Ankara toplantısında olduğu gibi, İstanbul toplantısında da değerli hemşerilerimizden, BAYPROJE ile ilgili çok olumlu tepkiler alınmış, bu ise bizleri daha da cesaretlendirmiştir.
BAYPROJE İstanbul Toplantısına Katılanlar:
Prof. Dr. Rıfat Yıldız, Akın Bayrak, Prof. Dr. Lüfü saltabaş, Prof. Dr. Necip Alp, Osman Kaymak, Kenan Yavuz, Metin Özkan, Hilmi Arslan, Av. Ömer Turanlı, Muammer Daştan, İhsan Hacibeyoğlu, Asım Kutur, Ahmet Çağıldak, Feridun Hacihasanzade, Alper Yazoğlu, Nihat Bozkurt, Fahrettin Evsen, Yusuf Develi, Selahattin Ağın, Cengiz Yılmaz, Nazir Sarıçam, Nihat Akagündüz, İbrahim Özeler, Nizamettin Kutlu, Fikret Özeler, Muammer Kumbasar, B. Birol Bayrak, Kemal Kumkumoğlu, Mete Zorlu, Hikmet Saatçi, Kemal Dadacan, Nazım Altuntaş, Yunus Alemdar, Murat Kutur, İskender Demirhan, Lütfi Silo, Şenol Doğan, Kürşat Okutmuş, Sadettin Bayrak.